woensdag 14 januari 2015

2. Boefje

Het boefje in de grote mensen wereld.
Dan kom ik meer en meer in de grote mensen wereld terecht, haat en verdriet, maar toch ook geluk uit de kant van de familie. Ik zag geen liefde van mijn ouders. Reisjes naar Haarlem en Amsterdam en ik was nog niet of net 14 jaar. Ik leerde van Simon nog meer ”het boefje” te zijn en zo spande hij me voor zijn karretje voor het gewin van zijn eigen portemonnee. Wat hij niet begreep dat hij een aapje leerde klimmen, mijn leven bestond uit handeltjes van antieke tegeltjes tot mooi antiek. Ik leerde veel criminele dingetjes en uiteindelijk kwam ik te wonen bij mevr. Sloep op de Rozengracht te Amsterdam.

Hoe dit verloopt, komt in een later te schrijven boek. Maar afijn, ik blijf 3 jaar uit de armen der wet tot ik de fout maak terug te keren naar Sneek in Friesland. Zak vol geld mee dat ik verdiend heb met schatgraverij en een grote schat aan bodemvondsten. Totaal bezit, erg veel als je 19 bent en totaal schijt aan de hele wereld.

Ik zag alles en een ieder als zwakke mensen om me heen en had 1 missie, jullie Snekers krijgen mij er nooit onder. Door een nicht Ingrid haar vriend kreeg ik een baan bij van Looy op de Appelmarkt in Bolsward. Dit werd mijn eerste baas zonder loyaliteit maar dat had ik in 2 weken snel door. Dus 1 krat appels voor hem 1 voor mij en vervolgens werd ik overgeplaatst naar Sneek op het Oosterdijk, de echte groenteman.

Ik had van mijn nicht haar vriend geleerd creatief te boekhouden. Nou ik had weinig school gehad maar wist na 1 dag hoe het moest, als in 1 krat prei 12 kilo zat schreef ik 16 op zo 4 kilo in mijn eigen zak. Ik had de hele horeca van Sneek in mijn zak en gaan. En echt waar ik heb die van Looy vol trots genaaid. Waarom Ik kan het jullie niet vertellen, het waren nare niet sociale mensen. Zij dachten we worden rijk over de rug van het personeel. Jackie en ik waren hun een stap voor.

Ik ben uiteindelijk 21 en sla iemand in de Lichtboei in een partij stapelglazen. Zijn bijnaam is: “Jan Gordijn”. Ik kwam nuchter de dancing binnen en had een Lammycoat aan die ik naar boven wilde brengen in de garderobe. Gevolg, ik sloeg door. Hij stond op de trap en tipte mijn eerst biertje uit mijn hand. Vandaan actie en reactie. Zonder na te denken lag ie in de stapelglazen en ik werd geslagen door 8 man Sneker politieagenten met gummi knuppels. Ik heb het niet gevoeld ik was bewusteloos. Het was op een donderdagavond en vrijdagmorgen ontwaak ik in de Blokhuispoort. Omdat ze in Sneek nogal bang waren voor het geziene gedrag was ik direct afgevoerd naar Leeuwarden.

Ik wil jullie vertellen, ik was echt de weg kwijt toen ik ontwaakte, maar oké het was weekend en moest wachten tot er een rechter-commissaris langs zou komen. Ik mocht niet bellen en hij kwam pas maandagmorgen. Dus mijn eerste slechte ervaring in de bajes, ik hield me rustig en mocht luchten. Rondjes lopen? Ik dacht zijn ze hier allemaal gek geworden en het fenomeen bukshag.

Elk rondje lopen pakten gedetineerden half opgerookte peukjes op, het voordeel was ik weet nog goed dat ik geld op zak had en ik mocht wat kopen dus shag en sigaretten en meteen genoeg. Dit werd een erg lang weekend, door vele verhoren uiteindelijk werd ik pas de woensdags erna vrijgelaten. Dit kon mij werkelijk niets schelen en ik had grote lol met de bukshag.

Ik word vrijgelaten met een brief dat ik de eerste drie maanden niet in een horeca gelegenheid mocht komen. Lachen, nou woensdagavond was ik weer van de partij, zij waren het vergeten te vertellen aan de horeca eigenaars, dus dikke pret. Ik nam het gedrag zeg maar van mijn vader over en was soms gek maar meestal lief.

Anyway, ik kon geen gulden middenweg vinden. Het was of lief of er vol op in. Dat resulteerde tot nu toe 97 weekenden politiecellen waar dan ook in Nederland, België of Frankrijk.

Dan ben ik uiteindelijk 23, weg bij Jellie, mijn zoontje en begin een stap in meester oplichterij bij banken. Een ieder ziet het aankomen en het werd mijn passie. Politie rechercheurs bleven mij oppakken te pas en te onpas maar ik was ze een slag voor. Ik had een advocate gevonden die blind voor me ging, ik werd wel opgepakt maar zij haalde me er net zo hard weer uit.

Dan begint er een leven van onschendbaarheid ik en haar 2 handen op 1 buik ik voelde dat als mijn compagnon. Ondanks haar bleven ze me oppakken voor zoals: “Foeke je hebt nog 6000 gulden boetes openstaan”, dat kun je toch niet betalen. Het kutte was altijd op vrijdag, liet ik me afvoeren naar het bureau en als het dan 6150 gulden was legde ik 7 briefjes van 1000 neer en eiste onmiddellijke vrijlating. Dit is erg vaak gebeurd maar ja die “pisbakken” hadden nooit wisselgeld, waar ik een hoop lol aan heb beleefd. Volgende week meer…
Privé reacties naar: foeke.tichelaar@gmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten